Webinars zoeken?
Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Onderdeel daarvan is het Omgevingsloket waarin iedereen snel ziet wat mogelijk is (en wat niet) met de Omgevingswet.
Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM): vangnet bij inwerkingtreding Omgevingswet
Webinar dat ingaat op de vraag waarom er voor welke belemmeringen een Tijdelijke Alternatieve Maatregel (TAM) is ingericht. Hoe kunt u de TAM gebruiken en in welke situaties is het verstandig deze in te zetten?
Bekijk webinar7 juli 2022Afstemplaats Netwerkkaart: het integraal inregelen van VTH-processen en ICT
Een hulpmiddel bij de inrichting van processen is de Netwerkkaart VTH Omgevingswet. Hoe kunt u de Actie-Afstemplaatsen Netwerkkaart inzetten?
Bekijk webinar20 mei 2022Manifest voor DSO-ketentest
Gemeente Horst aan de Maas doorloopt de 1e iteratie van de Werkplaats DSO-keten met ondersteuning van hun softwareleveranciers en de VNG.
Bekijk webinar7 april 2022Interbestuurlijke afspraken in de regio: aanpak, testen en werking
Welke afspraken moeten gemaakt worden om een aanvraag binnen de gestelde periode af te handelen? Deze sessie geeft handvatten.
Bekijk webinar7 april 2022Basismodellen gebiedsontwikkeling
In deze workshop presenteren 2 leden van samenwerkingsverband Kennislab de basismodellen gebiedsontwikkeling en delen ze de belangrijkste lessons learned.
Bekijk webinar7 april 2022Samen werken, oefenen en voorbereiden op het DSO/Omgevingsloket
In deze sessie praten wij u bij over het stakeholder-inventarisatietraject. De dialoog is gestart en is bedoeld om de werelden van het bedrijfsleven en het DSO duurzaam te verbinden.
Bekijk webinar7 april 2022Ketenproces toezicht en handhaving in Zuidoost-Brabant
Zuidoost-Brabant is in juni 2021 gestart met het project ketenproces toezicht en handhaving. Wat zijn de ervaringen?
Bekijk webinar8 maart 2022Tijdelijke Alternatieve Maatregel (TAM) om goed te kunnen starten met Omgevingswet
Wat is de bedoeling van de tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM), voor wie deze zijn bedoeld en wat u er precies mee kunt regelen. Dit geldt voor de 3 koppelvlakken planvorming, vergunningverlening en beslisbomen.
Bekijk webinar9 februari 2022Gegevens en koppelingen in het Digitaal Stelsel Omgevingswet: de keten uitgelegd
In deze workshop laten we zien welke gegevens en documenten in het DSO komen, welke gegevens en documenten u kunt ontsluiten en via welke koppelingen deze gegevens worden uitgewisseld.
Bekijk webinar9 december 2021Testen op gebruiksvriendelijkheid, dat zouden meer mensen moeten doen!
Gebruikerstesten leveren veel interessante inzichten op voor het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid. De sprekers delen hun inzichten. Ook krijgt u tips om zelf tests te organiseren.
Bekijk webinar9 december 2021Introductie van de ‘achterkant’ van het Digitaal Stelsel Omgevingswet
Als u gebruikmaakt van het DSO, ziet u het als 1 digitaal loket. Echter de ‘achterkant’ is een stelsel van digitale voorzieningen, standaarden, gegevens, bronnen en onderlinge afspraken. Hoe dit werkt én in elkaar grijpt, leggen we graag uit.
Bekijk webinar9 december 2021Van Initiatief tot ingediend verzoek…
In deze workshop krijgt u op hoofdlijnen inzicht in hoe een initiatief bij een behandelaar aankomt. Hierbij doorloopt u de volgende stappen: afleiding bevoegd gezag, bepalen behandeldienst, interventie van de gebruiker en tenslotte ophalen door een behandelaar van het verzoek.
Bekijk webinar9 december 2021Bruggen bouwen met het bedrijfsleven
Ook het bedrijfsleven moet weten welke gevolgen de Omgevingswet heeft voor de dienstverlening en bedrijfsvoering. Welke zorgen heeft het bedrijfsleven? Wat heeft het bedrijfsleven nog nodig om zich goed voor te bereiden? In deze sessie geven we aan waar we aan werken.
Bekijk webinar9 december 2021Geometrie en het DSO
In deze sessie onderzoeken we wat er wordt verwacht rondom geometrieën onder de Omgevingswet; werken met locatiegroepen of losse locaties?
Bekijk webinar9 december 2021Zelf scripts maken voor gebruiksvriendelijkheidstesten
Leer hoe u zelf een script maakt voor het testen van de gebruiksvriendelijkheid van toepasbare regels in het Omgevingsloket.
Bekijk webinar9 november 2021Testen op gebruiksvriendelijkheid in het DSO
Hoe test u de gebruiksvriendelijkheid van vragenbomen in het Omgevingsloket? Voor een efficiënte, effectieve en prettige vergunningaanvraag.
Bekijk webinar28 september 2021Juridische en toepasbare regels maken voor de waterschapsverordening
Deze workshop legt uit hoe het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) de waterschapsverordening opbouwt.
Bekijk webinar9 september 2021Start ‘Mijn DSO’ in functiegerichte oefensessies
Er zijn speciale oefensessies voor 4 functiegroepen: medewerkers van de frontoffice, VTH'ers, planmakers en DSO-beheerders.
Bekijk webinar9 september 2021Pilot regio Twente: Samenwerken in het DSO
De gemeenten Almelo, Enschede en Losser delen de aanpak en uitkomsten van de Werkplaats Samenwerkfunctionaliteit. In de workshop komt onder andere aan de orde wat de werkplaats heeft opgeleverd en wat de inzichten zijn.
Bekijk webinar20 mei 2021Werkplaats DSO-keten gemeente Drimmelen
De gemeente Drimmelen vertelt over haar ervaring met de werkplaats DSO-keten van de VNG tijdens de Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet op 20 mei 2021.
Bekijk webinar20 mei 2021Inleiding Digitaal Stelsel Omgevingswet
In dit webinar leert u de basisbeginselen en de werking van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). En de belangrijkste begrippen en afkortingen.
Bekijk webinar15 april 2020